Sambal Oelek is een soort Indonesische hete saus gemaakt van chilipepers, azijn en zout. Het wordt vaak gebruikt als kruiderij of ingrediënt in de Zuidoost-Aziatische keuken.
Sambal Oelek is ontstaan in Indonesië en dateert vermoedelijk uit de Nederlandse koloniale periode.
De saus wordt gemaakt door rode chilipepers, azijn en zout in een vijzel en stamper of keukenmachine te malen.
Sambal Oelek werd in de jaren zeventig populair in het Westen en is sindsdien een hoofdbestanddeel geworden in veel keukens over de hele wereld.
Sriracha is een soort hete saus gemaakt van chilipepers, suiker, knoflook, azijn en zout. Het is ontstaan in Thailand en is wereldwijd populair geworden.
Harissa is een Noord-Afrikaanse hete saus gemaakt van chilipepers, knoflook, olijfolie en kruiden, zoals komijn en koriander.
Gochujang is een Koreaanse hete saus gemaakt van chilipepers, gefermenteerde sojabonen en zoetstoffen zoals suiker of honing. Het heeft een licht zoete en zoute smaak.
De klassieke Sambal Oelek chili pasta gemaakt van gemalen verse rode chilis, azijn en zout. Perfect voor het toevoegen van warmte aan elk gerecht.
Sambal Oelek Chili Paste met toegevoegde knoflook voor een extra kick van smaak.
Een gastronomische versie van Sambal Oelek gemaakt van versgemalen chilis voor een meer authentieke smaak.
Sambal Oelek is een hete saus, maar het niveau van pittigheid varieert afhankelijk van het type chilipepers dat wordt gebruikt. Sommige mensen vinden het erg pittig, terwijl anderen het mild vinden.
Ja, je kunt Sambal Oelek gebruiken in plaats van sriracha in de meeste recepten. Houd er echter rekening mee dat Sambal Oelek een ander smaakprofiel heeft omdat het geen suiker of knoflook bevat.
Sambal Oelek kan tot 2 jaar meegaan als het op de juiste manier wordt bewaard op een koele, droge plaats. Eenmaal geopend, moet het binnen enkele maanden worden gekoeld en geconsumeerd.
Ja, Sambal Oelek is typisch glutenvrij omdat het geen tarwe of andere glutenbevattende ingrediënten bevat. Het is echter altijd belangrijk om het label te lezen en te controleren op mogelijke kruisbesmetting.
Sambal Oelek kan worden gebruikt als kruiderij om warmte toe te voegen aan elk gerecht, of als ingrediënt in sauzen, marinades en soepen. Enkele populaire manieren om het te gebruiken, zijn onder meer het mengen met mayo voor een pittige dipsaus, het toevoegen aan roerbakgerechten of het gebruiken als marinade voor vlees en zeevruchten.